Műanyag vs. fa? Melyik a jobb?

Műanyag vagy fa nyílászárók – isoablak.hu

Az, hogy milyen anyagból készült nyílászárót válasszuk egészen egyszerű kérdésnek bizonyul, bár ez koránt sem így van, hiszen a nyílászáróinkat nem 1-2 évre, hanem több évtizedre választjuk, ráadásul a házunk szigetelése áll vagy bukik a döntésünkön, ezért érdemes alaposan megvizsgálnunk ezt a témát beruházás előtt. Mai blogbejegyzésünkben összehasonlítjuk a két anyagot és segítünk a döntésben.

A legfontosabb tanácsunk, amit mindenképp érdemes megfogadnunk, akár fából, akár műanyagból készült nyílászáró mellett tesszük le a voksunk, hogy ne az ára legyen a döntő szempont! Azt az összeget, melyet erre a beruházásra szánunk, többszörösen fogjuk megspórolni a fűtési szezonban, ezért nem érdemes szűkmarkúnak lenni vásárlásnál!

A műanyag nyílászárókról

Előnyei:

A műanyagból készült nyílászáró egyik legnagyobb előnye az ára, ugyanis ezekhez 20-30%-kal olcsóbban hozzá lehet jutni, mint fa társaikhoz. Második előnye, hogy a műanyag ablakokat és ajtókat sokkal könnyebb tisztán tartani, mint a fából készült verziót, hiszen egy vizes rongy segítségével és pár egyszerű mozdulattal elvégezhető a karbantartás. A harmadik számottevő előnyük a kiváló szigetelés.

Hátránya:

Mint mindennek, úgy a műanyag nyílászáróknak is van hátránya. A legnagyobb hátrányuknak az mondható, hogy a műanyag hatás sokszer elrontja az otthonos, békés környezetet, hideg fehér színe pedig ridegséget sugároz. A mai technológiának hála ez a hátrány könnyen kiküszöbölhető, hiszen műanyag nyílászárókból is elérhetőek már színes, vagy akár fa mintázatúak, melyek megadják azt az otthonosságot, melyet fa társaik, azonban ezek sokkal borsosabb áron beszerezhetőek, mint a fehér változataik.

Tévhit:

Habár a korábbi műanyag ablakokra kifejezetten jellemző volt a napsugárzás által keletkezett kár, ma már szinte a legolcsóbb műanyag nyílászárók is erős UV védelemmel vannak ellátva.

A fa nyílászárókról

Előnyei:

A fából készült nyílászárók legnagyobb előnye a megjelenése, hiszen amellett, hogy maximálisan személyre szabhatók, egyediségük és természetességük olyan természet közeli hatást kelt otthonunkban, melyet a műanyag nyílászárókkal nem tudnánk elérni. Másik előnye, hogy kiválóan szigetel, akárcsak műanyagból készült társa.

Hátránya:

Hátrányaként egy dolog jut eszünkbe, ez pedig az ára, ugyanis egy igazán jó minőségű fa ajtó, vagy ablak bizony sokba kerül, márpedig, ha nem szeretnénk, hogy idő előtt nyikorogni kezdjen, vagy veszítsen a kiváló szigetelő képességéből, akkor bizony mélyen a zsebünkbe kell nyúlnunk.

Tévhit:

Habár a közhiedelem szerint a fa nyílászárók karbantartása és tisztántartása kifejezetten macerás dolog, ma már ezeket is könnyű karbantartani, a dolgunk csak annyi, hogy rendszeresen tisztítsuk őket, és évente legalább egyszer kezeljük le olyan festékkel, mely megfelelő UV védelmet biztosít. Ha ezt a két tanácsot betartjuk, garantáltan több évtizeden keresztül élvezhetjük a fa nyílászáróval járó előnyöket.

Ne csak az anyagot vegyük figyelembe döntésnél

Ha az anyagot már sikerült kiválasztanunk még nem szabad megállnunk, ugyanis vannak még olyan szempontok, melyeket figyelembe kell vennünk a választásnál. Ilyen például az U jel, azaz a szigetelés, melyet amelyet W/m2K mértékegységgel adnak meg és minél kisebb értéket mutat, annál kedvezőbb az ajtó vagy az ablak szigetelése. Nagyon fontos még a vasalatok minőségét is figyelembe vennünk, hiszen, ha gyengének ígérkezik, akkor hamar búcsút inthetünk a kiváló szigetelésnek. Kifejezetten lényeges még a minőségi tanúsítvány mellett az is, hogy az adott cég mennyi idő garanciát ad a termékeire, valamint beépítésre.

Reméljük sikerült olyan információkkal szolgálnunk, melyeket figyelembe véve mindenki megtalálja az otthonába illő, ideális nyílászárót.

Szeretne segítséget, tanácsot kérni tőlünk a választáshoz? Látogassa meg a Szentendrén található bemutatótermünket, ahol szakképzett kollégáink minden kérdésére válaszolnak és személyesen segítenek a választásban!

Ajánlatkérés