Miért párásodik a műanyag ablak?

Miért párásodik a műanyag ablak– isoablak.hu

Az első és legfontosabb dolog, amit az ablakok párásodásáról tudni érdemes, hogy minden ablak párásodik. A tévhitekkel ellentétben az ablakokon megjelenő páracseppek megjelenését nem az ablak mérete, anyaga, típusa befolyásolja, hanem a használatának módja és a lakás adottságai.

A páracseppek akkor jelennek meg, amikor az otthonunkban lévő meleg, nagyobb nedvességtartalmú levegő hidegebb felületen lecsapódik. Mivel a meleg levegő több vizet képes megkötni, mint a hideg, ezért ha lehűl (például a műanyag ablak üvegén), akkor a benne lévő felesleges víz kicsapódik. Az ilyen hidegebb felületek a rosszabbul szigetelt lakásban (pl. ablakok, betongerendák) az úgynevezett hőhidak.

A hidegebb hónapokban a régebbi típusú ablakok belső üvegfelülete is le tud hűlni a nem megfelelő szigetelés miatt, azonban a mai, modernebb műanyag ablakok több rétegű, úgynevezett légkamrás nyílászárók. Az ilyen típusú ablakok belső felülete a légkamráknak és a több rétegnek köszönhetően jóval melegebb, mint a külső felület.

A műanyag ablakok tehát jobban szigetelnek, mint a hagyományos társaik, ezzel kevesebb lehetőséget nyújtva a párának a lecsapódásra.

Reggelenként mégis előfordulhat, hogy arra ébrednek a ház lakói, hogy párás a műanyag ablakuk.

Mi lehet ennek az oka?

 1. Nem megfelelő technikával lett felépítve ház.

  Párásodást és gombásodást okozhat, ha a falakat úgy alakítják ki építkezés során, hogy „bedunsztolják”, valamint az is, ha vakolás, betonozás után nem várják meg, míg megfelelően kiszárad az úgynevezett beépítési víz.

 2. Időjárási tényezők

  Elsősorban télen, hideg időben találkozhatunk párával ablakunkon, ugyanis ilyenkor kint hideg van, aminek hatására lehűl az ablak belső felülete is, így azon csapódik le a házban lévő pára.

 3. Mindennapi élet

  Fontos tudnunk azt is, hogy mi magunk is hozzájárulunk a ház páratartalmának növeléséhez. Egy 4 fős család körülbelül 4-5 liter vizet juttat a légtérbe, párologtat el naponta, hétköznapi tevékenységei végzése során, például fürdés, főzés, mosogatás, légzés, stb.

 4. Külső párásodás

  Ha azt tapasztalja, hogy ablakán kívülről található páralecsapódás, örülhet, ugyanis ez annak a jele, hogy ablakai kiválóan szigetelnek.

 5. Az ablak megsérülése

  Sajnos az ablak is meghibásodhat, ezért, ha arra lesz figyelmes, hogy az üvegrétegek között jelenik meg a pára, mindenképp nézesse meg egy szakemberrel, aki meg tudja mondani, mi okozhatta a sérülést.

Hogyan kerülhető el a műanyag ablak bepárásodása?

 • A pára ellen bevethető, leghatékonyabb ellenszer a szabadon áramló levegő, ezért próbáljunk meg minél többször, minél tovább szellőztetni!
 • Ha megtehetjük, szerezzünk be egy légkondícionáló berendezést, vagy egy automata szellőztető rendszert.
 • Csökkentsük a fölöslegesen levegőbe jutott víz levegőbe jutását! Ne folyassuk annyi ideig a vizet, a kimosott ruhákat ne a lakásba, hanem az udvarra/erkélyre teregessük!

Hosszútávú, megbízható megoldást szeretne?

Válassza az ISO nyílászárót! Cégünk, 1997 óta foglalkozik műanyag nyílászárók, redőnyök és kiegészítők gyártásával, forgalmazásával, ill. helyszíni beépítésével. Az általunk gyártott műanyag ablakok, bejárati ajtók, erkélyajtók és tolóajtók magas színvonalát, a kiváló minőségű német SCHÜCO és KÖMMERLING profilok, automatizált, CNC vezérelt gyártósorok és több, mint 20 év tapasztalatával rendelkező szakképzett kollégáink garantálják!

Tekintse meg megoldásainkat weboldalunkon, vagy vegye fel velünk a kapcsolatot a kapcsolat menüpont alatt található elérhetőségeink egyikén! Saját szemével szeretné látni termékeinket? Várjuk szentendrei bemutatótermünkben, ahol szakértő kollégáink szívesen segítenek a tervezés és személyre szabott termékek kiválasztásában!

Ajánlatkérés