Hasznos kérdések és válaszaik ajtóvásárlás előtt állóknak

Ajtóvásárlás előtt– isoablak.hu

Mai cikkünkben pár olyan kérdésre adunk válaszokat, melyekkel érdemes tisztában lenni, ha valaki új ajtók beszerzése előtt áll.

Létezik magyar szabványméret?

Magyar szabványméret már nem létezik, viszont az 1950-es méretrendszer annyira beivódott a köztudatba, hogy a mai napig követhető. Az akkori szabványnak megfelelő méret a következő volt: 65,75,90 és 100 cm szélesség, 210 cm magasság. Lényeges, hogy ezt a rendszert követve a falnyílás mérete a mérvadó.

MDF, HDF… Mit jelentenek ezek a rövidítések?

Ezek a rövidítések anyagok angol neveinek rövidítései. Az MDF közepes sűrűségű farost lemezt jelöl, a HDF pedig a nagy sűrűségű farost lemez angol mozaikszava. Ezeket főleg felület borító lemezek gyártására használják.

Mit a különbség a dekor és a CPL között?

Mind a két esetben olyan beltéri fa ajtó borításról van szó, amely reálisan adja vissza a természetes fa anyag kinézetét, a különbség a kettő között az, hogy eltérő használati tulajdonságokkal rendelkeznek. Míg a dekorfelület közepes igénybevétel esetén ajánlott, addig a CPL laminátum kopás, ütés és karcálló borítást biztosít.

Hogyan kerül rá az ajtólapra a fólia?

A fólia többféle eljárással rákerülhet az ajtóra, például hőpréssel, kasírozással (folyamatos hengerprésekkel), vákuumpréssel és membránpréseléssel. A hengerprés és a hőprés berendezésekről elmondható, hogy sík felületek borításánál magas hő és nyomás egyidejű alkalmazásával munkálják meg a felületet. Kasírozás során hőre lágyuló ragasztóanyagot és alacsony nyomást alkalmaznak.

Mit jelent a falc szó?

A falc egy műszaki szakszó, amely egy ajtólap záródási pontjainál, a lap 3 oldalán található aljzatot jelenti. A falcolás célja a hézagmentes zárás, a huzatérzet teljes lecsökkentése.

Miért hasznos az üvegezés?

Amellett, hogy esztétikailag szép látványt nyújt, igencsak hasznos is, ugyanis az üvegen beáramló természetes fény miatt kevesebb mesterséges fényt kell használnunk otthonunkban, melynek eredménye a villanyszámla csökkenése.

Igényelnek az ajtók karbantartást?

A legtöbb beltéri ajtónál úgynevezett EPDM rugalmas tömítést alkalmaznak, amely idővel sajnos tömörödik, melynek eredményeként előfordulhat, hogy az ajtó kissé „kotyogóssá” válik. Amennyiben szeretné ezt elkerülni, imbuszkulcs segítségével állíthat a szerelőfuratokon keresztül a pánton, valamint az sem árthat, ha a tömítés szilikonos ronggyal való áttörlését elvégezzük, valamint a zárszerkezet grafitos kenését. Az ajtó felületét egyszerűen egy vizes (de nem túl vizes) ronggyal tisztítsuk!

Ezek lettek volna tehát a leggyakrabban felmerülő kérdések és válaszaik, reméljük tudtunk segíteni, amennyiben mégis felmerülne pár kérdés Önben, vegye fel velünk a kapcsolatot a weboldalunk kapcsolat menüpontjában található bármelyik elérhetőségen, vagy látogasson el személyesen szentendrei bemutatótermünkbe, ahol szakértő kollégáink minden felmerülő kérdésre tudnak válaszolni!

Ajánlatkérés