Az emelő tolóajtó működése

Az emelő toló erkélyajtók igazi csúcskategóriás toló ajtó típusok. Ezekre az ajtókra jellemző a padlóig süllyeszthető küszöbmagasság. Ez lehetővé teszi az akadálymentes közlekedést, így kisgyerekes családoknak és idősebbeknek is előnyös választás lehet ez a kivitelezés. Az emelő tólóajtóknak köszönhetően könnyebb kiküszöbölni a hőhidakat is a padlócsatlakozásoknál. Emellett a függőlegesen mozgó ajtószárnyak, amelyek általában üvegezettek, helytakarékosabbak lehetnek, mint a toló-bukó ajtók.

A továbbiakban ismertetjük az emelő tolóajtók működését és előnyeit.

Az emelő tolóajtók működési elve

Az emelő tolóajtók működése rendkívül egyszerű. Két részből állnak, egy fix elemből és egy tolható szárnyból. Ez a két rész eltolt síkban helyezkedik el egymáshoz képest. A tolható, azaz a nyíló elem megemelkedik a kilincs elfordításával, és a tokra szerelt sínrendszer segítségével a fix elem elé mozdítható.

Ezeknél a típusoknál az ajtókilincsnek a nyitó-csukó funkción kívül más szerepe is van. Még pedig az, hogy húzófogantyúként is szolgáljon. Ez azért van, mert a kilincs segítségével a záróelemek feloldását követően az ajtó oldal irányú mozgását is el tudjuk indítani.

Az emelő tólóajtó előnyei

  • Magas műszaki színvonalat képvisel.
  • Komfortérzetet nyújt.
  • Kivitele masszív és robosztus, így nagyobb méretben is legyártható.
  • Minimális küszöbmagassággal rendelkezik, amelynek köszönhetően szerkezete akadálymentes.
  • Hőhídmentes padlócsatlakozást tesz lehetővé.
  • Használata rendkívül egyszerű, hiszen a saját síkján eltolható szárnyak miatt akár egy kézzel is működtethető.
  • Ma már elektromos kivitelben is beszerezhető.

Mikor érdemes emelő tolóajtót választani?

Az emelő-toló ajtók használatával olyan terek hozhatók létre, amelyeket átjár a fény, csodálatos kilátást nyújtanak és kiemelkedő részeivé válnak az épületnek. A helytakarékos kialakítás lehetővé teszi a nagyvonalú terek megvalósítását és fokozza a lakók kényelmét.

Amennyiben az otthonunkban gyermek vagy idős ember él, illetve, ha mozgássérült személy számára tervezünk megfelelő ajtót, akkor az emelő toló erkélyajtó választása lehet az ideális döntés. Ezen ajtó típusok legnagyobb előnye, hogy akadálymentes közlekedést biztosítanak, míg a toló-bukó szerkezetek ezt nem tudják garantálni. Az emelő-toló ajtók magasabb árkategóriába tartoznak, mint a toló-bukó ajtók, de kifizetődő befektetésnek bizonyulnak, mivel pontosabb működést és könnyebb használatot tesznek lehetővé.

Ajánlatkérés