Redőny fajták

A redőnyök rendkívül elterjedt külső árnyékoló megoldások, azonban kevesen ismerik az elérhető változatok sokszínűségét. Fontos áttekinteni ezeket a lehetőségeket, hogy megtaláljuk azt a redőnyt, amely minden szempontból a leginkább megfelelő számunkra. A következőkben ismertetjük a legnépszerűbb redőny fajtákat különböző szempontok alapján.

Redőny fajták anyaguk szerint

 • Műanyag redőny: A műanyag redőny olyan redőnyfajta, amelynek lamellái műanyagból készülnek. Ezek a redőnyök népszerűek az egyszerűségük, tartósságuk és könnyű kezelhetőségük miatt. A műanyag árnyékolók előnyei közé tartozik a jó ár-érték arány, az alacsony karbantartási igény és a különböző szín- és mintaválaszték.
 • Alumínium redőny: Az alumínium redőny olyan redőnyfajta, amelynek lamellái alumíniumból készülnek. Az alumínium redőnyök népszerűek az épületek külső árnyékolására és védelmére, mivel rendkívül tartósak és ellenállnak az időjárás viszontagságainak. Könnyűek, ugyanakkor erősek és stabilok, így hosszú élettartammal rendelkeznek. Ezen redőny típusok előnyei közé tartozik a kiváló fény- és hőszigetelés, valamint a nagyfokú ellenállás a rozsdásodással és a korrózióval szemben.
 • Fa redőny: A fa redőny olyan redőny fajta, amelynek lamellái faanyagból készülnek. Ezek a redőnyök különleges és természetes megjelenést kölcsönöznek az épületeknek. A fa melegsége és időtállósága miatt népszerűek. A fa redőnyök előnyei közé tartozik a természetes hő- és hangszigetelés, valamint a tartósság és a stabilitás. Az újonnan épült házak esetében már nem javasolt a fából készült redőnyök használata, mivel a redőnytok nagy helyigénye miatt nem praktikus.

Redőny típusok kinézetük alapján

Ablak elé épített, külsőtokos redőnyök

Ablak elé épített, külsőtokos redőnyök

Az ablak elé épített külső tokos redőnyök olyan típusok, amelyek tokját és lamelláit az ablak előtt helyezik el. Ez azt jelenti, hogy a redőnytok és a lamellák is láthatóak kívülről.

Az ablak elé épített látszó tokos redőnyöknek számos előnye van:

 • Először is, esztétikus megjelenést nyújtanak az épület külső részén, mivel harmonikusan illeszkednek az ablakhoz.
 • Másodszor, könnyű hozzáférést biztosítanak a redőny szervizeléséhez vagy karbantartásához, mivel a tok könnyen elérhető és nincs elrejtve az ablak mögé.
 • Harmadszor, kiváló hő- és hangszigetelést nyújtanak, mivel a látszó tok megakadályozza a hőhíd kialakulását és a zaj behatolását.

Ablak elé épített vakolható tokos redőnyök

Az ablak elé épített vakolható tokos redőnyök olyan típusok, amelyeket a vakolható tok segítségével helyeznek el az ablak előtt. Ez azt jelenti, hogy a redőnytokot a vakolással az ablakkeret részeként lehet integrálni, így a redőny külsőleg láthatatlan marad.

Az ablak elé épített vakolható tokos redőnyöknek számos előnye van:

 • Először is, esztétikailag vonzó megoldást kínálnak, mivel a redőnytok rejtetten marad és egyesül az ablakkerettel. Ez lehetővé teszi az egységes megjelenést az épület külső részén.
 • Másodszor, a vakolható tok lehetőséget ad a redőnytok színének és textúrájának egyesítésére az épület homlokzati anyagaival, például a vakolattal vagy a festékkel. Így a redőnytok harmonikusan illeszkedik az épület külső kialakításához.

Ablak fölé épített, belső tokos redőnyök

Az ablak fölé épített, belső tokos redőnyök olyan típusok, amelyeket az ablaknyílás fölé helyeznek el, belső térben. Az ablak fölé helyezett redőnytok segítségével a redőny lapjai fel és le mozgathatók, hogy szabályozzák a fény bejutását és a magánszférát.

Az ablak fölé épített, belső tokos redőnyöknek számos előnye van:

 • Először is, praktikus megoldást kínálnak az ablakok árnyékolására, mivel könnyen kezelhetők és könnyen hozzáférhető.
 • Másodszor, a redőnytok rejtve marad a belső térben, így nem befolyásolja az épület külső megjelenését.
 • Harmadszor, kiváló hő- és hangszigetelést nyújtanak, segítve a belső tér komfortjának javítását és az energiatakarékosságot.

Redőny fajták működésük szerint

Kézi, zsinóros redőny

A kézi működtetésű redőny olyan redőnyfajta, amelyet kézi erővel lehet felhúzni és leengedni. A redőny lapjai a zsinór vagy gurtni segítségével állíthatók be a kívánt pozícióba.

A kézi működtetésű redőnyöknek számos előnye van:

 • Először is, egyszerűen és könnyen használhatók. A zsinór vagy a gurtni segítségével a redőny könnyedén felhúzható vagy leengedhető a kívánt magasságba. A lamellák állíthatók a fényáteresztés és a magánszféra szabályozása érdekében.
 • Másodszor, a kézi működtetésű redőnyök megbízhatóak és tartósak. Nem igényelnek elektromos áramforrást vagy motorizált mechanizmust, ami hosszú távon kevesebb karbantartást és megbízható működést jelent.
 • Harmadszor, a kézi működtetésű redőnyök gazdaságos megoldást kínálnak, mivel a működtető mechanizmus egyszerű és költséghatékony.

Motoros redőnyök

Motoros redőnyök

A motoros redőny olyan redőnyfajta, amelyet elektromos motor működtet. Ez a motoros mechanizmus lehetővé teszi a redőny könnyű és automatizált működtetését a megfelelő vezérlőeszköz, például kapcsoló, távirányító vagy okos otthon rendszer segítségével.

Az elektromos redőnyöknek számos előnye van:

 • Először is, kényelmes és könnyű használatot biztosítanak. A redőny felhúzása vagy leengedése egyszerűen egy gombnyomással vagy távirányítóval elvégezhető, így nem szükséges kézzel történő erőkifejtés.
 • Másodszor, a motoros működtetés pontosabb eredményeket eredményez a redőny pozícionálásában. A lamellák könnyen beállíthatók a kívánt magasságba, és lehetőség van a részleges vagy teljes árnyékolásra.
 • Harmadszor, a motoros redőnyök időtakarékosak, mivel gyorsan és hatékonyan mozognak.
 • A motoros redőnyök további előnye, hogy okos otthon rendszerekbe is integrálhatók.
Ajánlatkérés