Bejárati ajtók zártípusai

A Bejárati ajtók esetén a zárásra több lehetőség is adódik. Ez a kis bejegyzés segítséget nyújt kiválasztani az Önnek legmegfelelőbb megoldást.

  1. A kilincsműködtetésű zár esetén a kilincs felhúzásával zárjuk az összes zárási pontot. A kilincs felhúzáskor a zárban lévő szerkezet tolja zárt állapotba a rudakat. Ezt követően tudjuk csak a kulccsal reteszelni (zárni) az ajtót. Ezek után a kilincset már nem lehet lenyomni. Az ajtó nyitása a szokásos módon történik: a kulcsot visszafelé elfordítjuk, majd a kilincs lenyomásával tudunk nyitni. Az ilyen típusú zártesteknél az ajtólap mindkét oldalára csak kilincset lehet felszerelni. (fix gomb, vagy ajtóhúzó nem jöhet szóba, mivel azok nem tudják működtetni a zárat.)
  2. Ezzel szemben a kulcsműködtetésű zárnál az ajtót becsukva nem kell a kilincset felfelé húzni, mielőtt a kulcsot elfordítjuk. A kulcsot többször körbe forgatva mozgatjuk a zártestben lévő szerkezetet mely a zárt állapotba tolja a rudakat. Az effajta zárak esetében a kilincsen kívül még szerelhető az ajtóra ajtóhúzó*, vagy akár fix gombos kilincs* is.
  3. Az Automatic típusú zárak a kulcsműködtetésű zárak csoportjába tartoznak. Ebben az esetben a több ponton elhelyezkedő zárnyelvek az ajtó csukásánál automatikusan kiugranak a szerkezetből, így önnek a kulccsal csak reteszelni kell zárt állapotot. Ennél a típusnál is van lehetőség ajtóhúzó* vagy akár fixgombos kilincs* felszerelése is.

A három lehetőségből ez utóbbi a legmodernebb és kényelem szempontjából is a legjobb megoldás.

* FONTOS! Amennyiben fixgombos kilincset vagy ajtóhúzót szerelünk a bejárati ajtóra, úgy a nyitás CSAK kulccsal lehetséges!

Ajánlatkérés