Ablak típusok anyaguk szerint

Az ablakok az otthonunk fontos részei, hiszen nemcsak fényt és friss levegőt engednek be, de hőszigetelést és hangvédelmet is biztosítanak. Azonban, amikor új ablakok választásra kerül a sor, fontos fontolóra vennünk azt a kérdést, hogy milyen anyagból készüljenek a nyílászárók. A leggyakoribb ablak típusok közé tartoznak a fa-, a műanyag- és az acél ablakok. Mindegyiknek megvannak a saját előnyei és hátrányai. Ebben a cikkben az acél ablak fajtát nem fogjuk részletezni, ugyanis ez a típus manapság a lakossági vonalon nem igen jöhet szóba.

Műanyag ablak

muanyag-ablak.jpg

A műanyag ablakok előnyei

 • Kiváló hőszigetelés: A műanyag ablakok kiváló hőszigetelő képességgel rendelkeznek, ami azt jelenti, hogy hatékonyan tartják bent a meleget télen, és kívül tartják a hőséget nyáron. Ez a tulajdonság segít csökkenteni a fűtési és hűtési költségeket, és hozzájárul az energiamegtakarításhoz.
 • Alacsony karbantartási igény: Ezek az ablakok könnyen tisztíthatók és kezelhetők. Nem igényelnek festést vagy speciális karbantartási eljárásokat. Elegendő időnként megtisztítani őket a por és a szennyeződések eltávolítása érdekében, és máris újra ragyogóak lesznek.
 • Tartósság: A műanyag nyílászárók erős és ellenálló szerkezettel rendelkeznek, ami hosszú élettartamot biztosít. Nem korrodálnak, nem rothadnak és nem okoz bennük károsodást a nedvesség vagy a szélsőséges időjárási viszontagságok.
 • Hangszigetelés: A műanyag ablakok nagyszerű hangszigetelő tulajdonságokkal rendelkeznek. Hatékonyan csökkentik a külső zajok behatolását, így nyugodt és csendes környezetet teremtenek a lakóknak.
 • Könnyű szerelés és testre szabhatóság: A műanyag ablakok könnyen telepíthetők és testreszabhatók az adott ablaknyílás méretéhez és formájához. Számos stílusban, színben és mintázatban elérhetők, így könnyen illeszthetők az otthonunk designjához.

Ezek az előnyök teszik a műanyag ablakokat vonzóvá és népszerűvé. Azonban fontos megjegyezni, hogy a végső döntést mindig az egyéni preferenciák, a helyi klíma és más szempontok alapján kell meghozni.

A műanyag ablakok hátrányai

 • Ár: Több extra hőszigetelési megoldás és tartozék alkalmazása miatt a műanyag ablakok ára néha meghaladhatja a fából készült ablakokét. Azonban fontos megjegyezni, hogy ez csak a kezdeti költségeknél jelentkező hátrány. A műanyag ablakok rendkívül hosszú élettartama miatt hosszú távon könnyebb elkerülni a javításokból vagy akár az ablakcseréből adódó költségeket. Emellett a kiváló hőszigetelési teljesítményüknek köszönhetően a megtakarított fűtési költségek miatt a felár megtérülhet.
 • Túl jó szigetelés: A modern műanyag ablakok sokkal hatékonyabban zárnak, ami általában jó dolog a hőszigetelés szempontjából. Azonban, ha nem gondoskodunk megfelelő szellőztetésről, ez a kiváló hőszigetelési teljesítmény hátránynak is tekinthető. Ha nem biztosítunk megfelelő szellőzést, a pára és a penész mennyisége növekedhet a lakásban, ami hosszú távon egészségügyi problémákhoz vezethet. Ezért fontos odafigyelni a megfelelő szellőzésre, például rendszeres szellőztetéssel vagy páramentesítő berendezések használatával.

Fa ablak

fa-ablak.jpg

A fa ablakok előnyei

 • Esztétikai vonzerő: A fa ablakok meleg, természetes és időtlen megjelenést kölcsönöznek az otthonnak. Az egyedi fa mintázatok és textúrák egyedülálló karaktert adnak az ablakoknak, amelyekkel más anyagok nem vetekedhetnek. Ezek a nyílászárók sokféle stílusban és dizájnban elérhetők, így könnyen illeszthetők az otthonod különleges stílusához és hangulatához.
 • Jó hő- és hangszigetelés: A fa ablakok természetes hőszigetelő képességgel rendelkeznek. A fa anyaga jó hőtartó képességgel rendelkezik, ami segít megőrizni a meleget a hideg időben, és a hűvös levegőt a forró időben. Ez hozzájárulhat az energiamegtakarításhoz és a fűtési költségek csökkentéséhez. Emellett a vastag fa szerkezet és a tömítések segítenek csökkenteni a külső zajok behatolását, így nyugodt és csendes környezetet teremtenek a lakók számára.
 • Tartósság és hosszú élettartam: A minőségi fa ablakok, megfelelő karbantartás mellett, rendkívül tartósak és hosszú élettartamúak lehetnek. A fa nyílászárókat rendszeres festéssel és védelemmel ellátva megóvhatod a nedvesség, a rovarok és más környezeti hatások okozta károsodásoktól. Akár évtizedekig is szolgálhatnak, és a megfelelő gondozással szép állapotban maradhatnak.
 • Természetes megújuló anyag: A fa egy természetes megújuló anyag, amelynek előállítása kevésbé terheli a környezetet, mint más anyagoké. Az erdők fenntartható módon való kezelése és az erdők megújítása hozzájárul a fa ablakok környezetbarát jellegéhez.
 • Rugalmasság és testreszabhatóság: Ezek az ablakok könnyen alakíthatók és testre szabhatók az adott ablaknyílás méretéhez és formájához. A fa anyaga lehetővé teszi a speciális kialakítások, ívek, díszítések és egyedi részletek könnyű beépítését, amelyek megfelelnek az otthonod egyedi stílusának és igényeinek.

A fa ablakok hátrányai

 • Karbantartásigény: A fa ablakok időnkénti karbantartást igényelnek a hosszú élettartam és a jó állapot megtartása érdekében. Rendszeres festés, lakkozás vagy fa védelem szükséges lehet az anyag védelme érdekében a nedvesség, a penész, a rovarok és az UV-sugárzás ellen.
 • Érzékenység az időjárási hatásokra: Ezek a nyílászárók természetes anyagból készülnek, és ennek következtében érzékenyek lehetnek az időjárási viszonyok változásaira. Nedvesség hatására a fa megnőhet, zsugorodhat vagy megrepedhet, ami befolyásolhatja az ablakok megfelelő működését és hőszigetelő képességét. Az ilyen hatások elkerülése érdekében fontos megfelelően kezelni és karbantartani őket.
 • Érzékenység a rovarokra és a penészre: A fa anyaga természetesen vonzó lehet a rovarok és penész számára. A nedvesség hatására a fa ablakokon könnyen kialakulhat penész, amely nemcsak az ablakok megjelenését ronthatja el, hanem az egész lakásban egészségügyi problémákat is okozhat. Rendszeres karbantartás és megfelelő védelem szükséges az ilyen problémák elkerüléséhez.
Ajánlatkérés